فیلر بهتر است یا بوتاکس؟
با بالا رفتن سن و ایجاد چینوچروکهای پوستی، برای بسیاری از مردم این سوال پیش میآید که چطور میتوانند با کمترین ریسک، چروکهای پوستی خود را اصلاح کنند. این روزها خدمات پوستی تنوع زیادی پیدا کرده و زیباجویان را در چندراهیهای مختلفی قرار داده است؛ از جمله این سوالات که فیلر بهتر است یا بوتاکس یا تفاوت فیلر و بوتاکس در چیست؟
رایجترین راههای اصلاح و درمان چروکهای پوستی تزریق بوتاکس و یا تزریق فیلر است. این دو شیوه کمترین آسیب ممکن را به پوست صورت وارد میکنند و چهرهای نزدیک به استانداردهای زیبایی صورت در دنیای امروز به فرد هدیه میدهد.
اما گاهی اوقات افراد بین انتخاب فیلر و بوتاکس مردد میشوند و نمیدانند کدام گزینۀ بهتری است.
چه انتخاب شما بوتاکس باشد و چه فیلر، در نهایت به درمان طولانیمدت دست پیدا کردهاید که به خوبی برای درمان چروکهای پوستی موثرند اما در کاربرد و بعضی موارد خاص کمی متفاوتاند. در ادامه به بررسی ویژگیهای فیلر و بوتاکس خواهیم پرداخت.
فیلر چیست و چه فواید دارد؟
در پاسخ به سوال فیلر چیست، بهصورت خیلی خلاصه میتوان گفت که فیلر نوعی پرکننده بافتهای نرم است. این ماده را زیر سطح پوست و برای افزایش حجم و پرکنندگی تزریق میکنند.
فیلرها انواع مختلفی دارند که بسته به محل تزریق و شرایط بدنی زیباجو، تاثیرات مختلفی داشته و ماندگاری متنوعی هم دارند. پیش از تصمیمگیری درمورد تزریق، پیشنهاد میکنیم انواع فیلر را بشناسید و درمورد انتخاب پزشک نیز تحقیقات لازم را انجام دهید.
بهتر است از فیلر برای درمان چینوچروکهایی استفاده شود که در نتیجۀ ازدسترفتن کلاژن و خاصیت ارتجاعی پوست به وجود آمدهاند. از فیلرها میتوان برای حجمدهی به لبها و گونهها، پرکردن خطوط پشت دست و حتی رفع اسکارهای پوستی نیز استفاده کرد اما برای برجسته کردن نواحی دیگر مثل سینهها توصیه نمیشوند.
بهطور کلی از فیلرها برای درمان علائم گوناگونی از پیری پوست و یا درمواردی حتی برای جلوگیری از پیری پوست استفاده میکنند. فواید تزریق فیلر شامل موارد زیر میشوند:
- حجمدهی به لبهای نازک
- تقویت و پر کردن نواحی کمعمق صورت
- کاهش سایه و چینوچروکهای زیرچشم
- نرم و یا پر کردن زخمهای پوستهشده
- پر و نرم کردن چروکهای طبیعی و عمیق خصوصاً در قسمت پایینی صورت
توضیحات مراقبتی بعد از فیلر و عوارض
براساس تحقیقات استفاده از شیوههای زیر برای کاهش درد و تسکین التهاب پس از تزریق فیلر مناسباند:
- از کمپرس سرد برای تسکین محل تزریق استفاده کنید.
- از مصرف الکل و مخدرات تا دستکم یکهفته بپرهیزید.
- از ورزش و انجام فعالیتهای سنگین تا دستکم یکهفته صرفنظر کنید.
- حساسیتهای دارویی و داروهای درحال درمان خود را با پزشک مطرح کنید.
- پیش از مصرف دارو، بهخصوص داروهای رقیقکنندۀ خون مثل آنتیهیستامین با پزشک خود مشورت کنید.
عوارض جانبی فیلرها بسیار کماند و حداکثر بین ۷ تا ۱۰ روز پس از بروز به صورت کامل از بین میروند. عوارض رایج تزریق فیلر شامل موارد زیر است:
- زخم و جای زخم،
- بیحسی موضعی در محل و اطراف محل تزریق،
- خارش و بروز علائم آلرژیک،
- کبودی و قرمزی،
- عفونت،
- کاهش جریان خوند در محل تزریق و درنتیجه مرگ سلولهای پوستی و…
بوتاکس چیست و چه فوایدی دارد؟
همانطور که میدانید بوتاکس نوعی سم کنترلشده (botulinum toxin)است که در حدود ۲۰ سال در مراکز پزشکی، به عنوان مادهای درمانی بهکار رفته است.
درواقع بوتاکس نوعی آرامبخش عضلانی است که اختلالات و ضعفهای عصبی را بهبود میدهد. علاوهبر جنبههای زیبایی از بوتاکس برای درمان میگرن و سایر بیماریها نیز استفاده میشود.
نوع عملکرد بوتاکس نیز بسیار ساده است. همانطور که گفتیم این ماده نوعی سم کنترلشده است بنابراین پس از تزریق سیگنالهای عصبی محل تزریق را مسدود کرده و مسیر پیامهای عصبی را قطع میکند.
فلج یا یخزدگی موقت محل تزریق میتواند عضله را بیحرکت نگه داشته و چینوچروکهای پوستی را تا حد ممکن کاهش داده یا ازبین ببرد. به همین دلیل است که متخصصان زیبایی، فواید تزریق بوتاکس را در درمان و بهبود مناطق مستعد چروک میدانند.
یعنی برای درمان چروکهای قسمت فوقانی صورت مثل اطراف چشم، دهان و بینی، خط اخم، خط لبخند و… روشن است که استفاده از بوتاکس برای درمان چروکهای ظریف مانند چال، چروکهای ناشی از چاقی یا افتادگی صورت، خطوط گونهها، گردن و فک مناسب نیستند.
توضیحات مراقبتی بعد از بوتاکس و عوارضش
پس از تزریق بوتاکس بهتر است مراقبتهای زیر را رعایت کنید تا دورۀ نقاهت را به سلامت و آسانی پشت سر بگذارید:
- محل تزریق را لمس نکرده و فشار ندهید.
- دستکم تا ۷ روز بعد از تزریق ورزش نکنید.
- غذاهای تند و سرکهای میل نکنید.
- از مصرف الکل و مخدر تا دستکم ۷ روز خودداری کنید.
- به نظافت پوست و نواحی اطراف چشم دقت کنید.
- پیش از مصرف آرامبخش با پزشک خود مشورت کنید.
- حساسیتهای دارویی و داروهای درحال مصرف را با پزشک خود درمیان بگذارید.
تفاوت فیلر و بوتاکس در بروز عوارضشان چندان تفاوتی نداشته و عوارض بوتاکس نیز ظرف چندروز خودبهخود درمان میشوند. شایعترین این عوارض شامل موارد زیر است:
- کبودی محل تزریق،
- تحریک و قرمزی چشمها، تاری و اختلال دید،
- افتادگی پلکها،
- بروز سردرد،
- خشکی دهان،
- بروز علائمی شبیه به آنفولانزا،
- حالت تهوع،
- مشکل در غذا خوردن، صحبت کردن و نفس کشیدن،
- بروز مشکلات صفراوی و…
فیلر و بوتاکس چه تفاوتی باهم دارند؟
فیلر و بوتاکس در عین تفاوتی که دارند، بسیار شبیه به هم بوده و عملاً از یک خانوادهاند. درواقع همانطور که پیشتر نیز گفتیم، به هر نوع مادۀ طبیعی یا مصنوعی که باعث ایجاد برآمدگی بر روی پوست شود، فیلر میگویند. درصورتیکه این مادۀ تزریقی میتواند فیلر یا حتی ژل باشد.
یکی دیگر از فرق بوتاکس و فیلر میزان ماندگاری آنهاست. البته که ماندگاری هر مادۀ تزریقی به کیفیت محصول، مراقبتهای پس از تزریق، سوختوساز فرد و… بستگی دارد. هرچه متابولیسم فرد بیشتر باشد، مادۀ تزریقی همم زودتر جذب شده و اثر آن کاهش پیدا میکند.
ماندگاری فیلر از بوتاکس بیشتر است اما بسته به محل تزریق ماندگاری هر کدام با هم فرق دارند. بوتاکس در ماندگارترین حالت، بین ۹ تا ۱۲ ماه باقی میماند اما ماندگارترین حالت فیلر تا بیش از ۲ سال است. لازم به ذکر است که هردوی این مواد نیاز به تمدید و تزریق مجدد دارند.
بوتاکس بین ۷ تا ۱۰ روز پس از تزریق، نتیجۀ خود را نشان میدهد اما فیلر به محض تزریق تاثیر خود را نشان میدهد.
جمعبندی؛ فیلر یا بوتاکس، کدام انتخاب بهتری است؟
مهمترین تفاوت فیلر و بوتاکس در مورد موارد مصرف آن است. از فیلر برای کانتورینگ صورت (زاویهسازی)، حجمدهی به گونه و لب، درمان چروکهای پوستی و خطوط ریز چهره و… استفاده میشود.
درحالیکه از بوتاکسها برای فلج موقت عضلات و درمان چروکهای محل تزریق، لیفت ابرو، رفع خطوط اطراف چشم و خطوط خنده استفاده میشود.
جدای از موارد زیبایی، از بوتاکس میتوان برای جنبههای درمانی نیز استفاده کرد که شامل درمان تعرق بالا، درمان کمردرد، اسپاسم و گرفتگیهای عضلات گردن، درمان سردردهای شدید میگرنی و خوشهای، درمان شقاق مقعد و… میشوند.
انتخاب فیلر یا بوتاکس بستگی به وضعیت چروکهای پوستیتان دارد و میتوانید از فیلر برای درمان چروکهای متوسط و کم و از بوتاکس برای درمان چروکهای عمیق پوستی استفاده کرد.
در این مقاله سعی کردیم تا فرق بین بوتاکس و فیلر، مزایا و معایب هرکدام و نحوه مراقبتهای پس از تزریق را بررسی کنیم.